Letört az egészséges fogam

Tisztelt Fogászat,
A napokban reggelizés közben egy nagy darab letört az egyik hátsó fogamból, szinte az egész. Csak puha kenyeret ettem, s mégis ez történt, pedig a fognak nem volt semmi baja, sosem fájt.
Most ki kell húzatnom, vagy lehet még kezdeni valamit. Köszönöm válaszukat előre is, Baranyi Csaba


Tisztelt Uram, gyakran előfordul sajnos, hogy a fogak laikus számára teljesen egészségesnek látszódnak, s mégis alattomosan kilyukadnak (általában két fog között elindulva), s a fog teljes belső része elszuvasodik, s kivülről csak a fog transzparenciája, színének áteresztő képessége árulkodik a fogorvos részére, vagy csak röntgen felvétel ad bizonyosságot.
Ezek azok a fogak aztán, amelyek teljesen érthetetlen módon egyszer csak letörnek. Az az igazi pech, hogy néha csakugyan semmi sem figyelmeztet a bajra, sem hidegérzékenység, sem édesség evésre reagáló érzékenység. Kivédeni csak a rendszeres fogászati ellenőrzéssel lehet. (ez ingyenes)

A jó hír, hogy valószínűleg nem kell eltávolítani a fogat, üvegszálas csapot helyezve a gyökércsatornába fel lehet építeni újra, esetleg porcelán koronával védelmet kell nyújtani számára a jövőben.