Csúsztatók, üvegpillérek

Ha a páciensnek az összes foga hiányzik, legegyszerűbben teljes kivehető fogsorral, protézissel pótolható. Ha az egyik, vagy mindkét oldali hátsó foghiánya van az illetőnek, így nincs mihez kötni a rögzített pótlást (hidat), s nem alkalmas implantátum beültetésre sem, akkor logikusan csak részlegesen kivehető pótlás készíthető. Számtalan típusa van, a legnépszerűbb közülük a szaknyelv szerint preci-vertix csúsztatóként ismeretes.

A meglévő fogakra koronák kerülnek (a fix tartás miatt legalább kettőre), s ezekhez egy gyárilag készült rudacskát, patrixot épít a fogtechnikus.

A kivehető pótlásba a patrixra tökéletesen illeszkedő patent, mátrix kerül. Ez az esztétikailag is kifogástalan megoldás semmilyen irányú elmozdulását nem engedi a protézinek, s harmonikusan megosztja a rágóterhelést az íny és a megmaradt fogak közt.

Ha a páciens idegenkedik a részben kivehető pótlástól, s nem megoldható az implantáció sem, úgy öszvér megoldásként lehetőség van úgynevezett üvegpilléres megoldásra.

Régebben, ha nem voltak meg a hátsó fogak, gyakran alkalmazták az oldalsó fogakra (szemfog, kisőrlő) készült koronákkal egybeöntött egy vagy két lengőfogat pótlásnak. Mint a nevében is benne van, ezek a lengő pótfogak nem támaszkodnak meg az ínyen, mert az kifekélyesedett volna. Így csak az egyik oldalról vannak megtámasztva. Rágáskor a fizikában tanult félkarú emelő elve alapján minden alkalommal erős, nem tengelyirányú erő hat a lengőtag melletti első koronázott fogra. Így az előbb-utóbb megmozdul, s gyökérhártya gyulladást kap.

Ezt hivatott kiküszöbölni az üvegpilléres megoldás, nagy vitát indítva el ezzel a fogorvos berkekben.

Itt az oldalsó fogakra készült koronákhoz kapcsolt hátsó pótfogak nem a levegőben állnak, hanem úgynevezett üvegpilléren támaszkodnak az ínyen.

A lényeg, hogy ezt az anyagot nagyon pontosan lehet az ínyre fektetni, s az nem fekélyesedik ki.

Hátránya, hogy logikusan az álcsont ritkulása kell, hogy fellépjen az üvegpillér terhelése alatt, de ezt nagy gyakorisággal nem mindig lehetett röntgenképekkel bizonyítani, és sok páciens hordja nagy megelégedettséggel.

Vitathatatlan előnye, hogy jóval olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint a sebészi implantáció.

Gyakran nincs is más megoldás, például:

  • ha az illető aszmatikus okok, hányinger vagy csak egyszerűen hiúsági ok miatt nem tud kivehető fogsort viselni
  • az implantáció pedig valamely kizáró ok miatt, mint például cukorbetegség, anatómiai viszonyok vagy egyszerűen anyagi okok miatt nem jöhet szóba

Kapcsolódó oldalak: