Fémes íz a szájban

Tisztelt Fogászat?  Elég sok amalgámtömésem van , s egy ideje arra gyanakszom, hogy ezek okozhatják a fémest ízt a számban. Elképzelhető-e , s érdemes-e kicseréltetnem ezért a töméseket? Köszönettel:  B. Zoltán, Ireland


Tisztelt B. Zoltán, több fém együttes jelenléte az elektromos potenciál különbség miatt okozhat ilyen érzetet, mivel a nyál jó vezető.  A tömések esztétikus kompozit vagy nagy kiterjedés esetén aranyinlay-re történő cseréje megoldhatja a problémát. A panaszokat okozhatja egyes gyógyszerek mellékhatása is.

Kis fekete csíkok a fog rágófelszínén

Tisztelt  “Fogdoki” !

Jó ideje kis fekete vagy barna pötyiket ill. csíkokat látok az alsó hátsó fogaim tetején. Nem fájnak, tőlem elférnek ott, de azért nyugtalanít, hogy nem lesz.e baj, ha elhanyagolom ezt.

A válasz megtekintése »

Lilás elszíneződés a korona szélen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Néhány éve készült porcelán koronáim, s az ínyem határán lilás elszíneződés látszik, ami nagyon zavaró, s gyakran vérzik fogmosáskor is.  Lehet-e ezen segíteni. Előre is köszönettel J. Kriszta

A válasz megtekintése »

Letört az egészséges fogam

Tisztelt Fogászat,
A napokban reggelizés közben egy nagy darab letört az egyik hátsó fogamból, szinte az egész. Csak puha kenyeret ettem, s mégis ez történt, pedig a fognak nem volt semmi baja, sosem fájt.
Most ki kell húzatnom, vagy lehet még kezdeni valamit. Köszönöm válaszukat előre is, Baranyi Csaba

A válasz megtekintése »

Ideiglenes pótlás

Tisztelt Fogorvos Úr!
Szándékomban áll egy kb. 10-12 éves pótlásomat kicserélni. Az árlistán láttam, hogy van ideiglenes pótlás is. Ez mikorra lenne kész, mert nagy mértékben befolyásolja döntésemet. Előre is köszönettel: Klrári G. (Hódmezővásárhely)

A válasz megtekintése »

Időszakos fogfájás

Valamelyik hátsó fogam időnként fájdogál. Amikor elkezd fájdogálni, akkor mindig elhatározom, hogy bejelentkezek fogorvoshoz, de aztán abba marad a fájdalom és vele együtt az én fogorvosi látogatási vágyam is…így megy ez már évek óta. Mi okozza a problémámat? Kell-e orvoshoz fordulnom?

Korona vagy kerámiahéj

42 éves nőként öregnek érzem magam a fogszabályzóhoz, de még elég fiatalnak ahhoz, hogy hiú legyek, tehát  szeretnék én is szép szabályos fogsort. A tv ben többször is láttam már “átváltoztató műsorokat” ahol néhány nap leforgása alatt, “hollywoodi mosolyt” kapnak a hölgyek/urak, és még a szín is sokat fehéredik. Ezek csak reklám fogások vagy tényleg lehetséges ilyen látványos átalakulás ilyen rövid idő alatt? A körzeti fogorvosom a koronákat ajánlotta, de én sajnálnám lecsiszoltatni mindet, mert én úgy vélem elég jó állapotban vannak.

Szükséges-e hídcsere

Tisztelt Doktor Úr / NŐ!

Néhány éve az egyik jó nevű Budapesti fogászaton készítettem egy felső hidat. Egy ideje észrevettem egy sötét csíkot a fog és az ínyem határán, mintha  nem takarná már híd a saját fogamat. Javítható-e a probléma.

A válasz megtekintése »

Ha gyökérkezelés után is fáj a fog

Jó napot kívánok!

Az egyik felső fogamat kiidegelték, tehát már elvileg nem tudna fájni, mégis rettenetesen szenvedek vele, hozzá sem lehet érni.
Mi lehet az oka?

Előre is köszönettel:
Gyuris László, Makó

A válasz megtekintése »

Implantátum híd védelmére

Tisztelt Doktor Úr!

Bal oldalt lent a szemfogam és a hátsó fogam közt három fogam hiányzik. A fogorvosom szerint egy implantátumot kellene beültetni a két fog közé, hogy el ne törjön a híd, ha pótoltatni akarom. Ez így többe kerülne, csakugyan olyan fontos-e az implantáció?

J. Ferenc

A válasz megtekintése »