Ultrahangos fogkőeltávolítás

A legkíméletesebb eltávolítási mód az ultrahangos fogkőlevétel. Az eljárás lényege, hogy a kézi darabra olyan fejeket csatlakoztatunk, amelyek jól simulnak a fog eldugott felszíneire is. Ezek miután ultrahangos impulzusok hatására rezgésbe jönnek,  mintegy leütögetik a fogköveket a fogakról, anélkül, hogy sértenék a fogzománcot, mert a   gép semmilyen forgómozgást nem végez. Ezt követi a fogak gépi polírozása. A teljesen simára polírozott fogakon biztosan nehezebben tapadnak meg a jövőben a fogkövek.

Fontos, hogy az íny megőrizze rugalmasságát, azaz jól tapadjon a fognyakakra, így meggátolja, hogy semmilyen fertőzés ne jusson a mélybe, a fogágyra. Ezért fontos, hogy fogak tisztítása mellett egy nem túl kemény szőrű fogkefével körkörösen dörzsölgetve az ínyt, mintegy edzésben tartsuk azt. Ezt az eljárást az íny vérzése esetén se függesszük fel, mert a  kezdődő gyulladást is gyógyítjuk így.

Sokat segít az íny karbantartásában szájzuhany használata, mely szinte kötelező azok számára, akiknek  több hidas fogpótlása is van. A szerkezet  motorja egy tartályból a cserélhető fejeken keresztül vizet, vagy fertőtlenítővel dúsított vizet  nyom az ínyre és a fogkefével nehezen megközelíthető régiókra is. Ezzel az ínymasszázzsal vérbőséget okozva a készülék megakadályozza, vagy nagy mértékben csökkenti  az ínysorvadást.

Kapcsolódó oldalak: