Koronák, hidak

Ha a fog annyira roncsolódott, hogy a megmaradt foganyag már nem tudja biztonsággal megtartani a belehelyezett tömőanyagot, akkor érdemesebb koronával védeni.

Gyakori igény, hogy esztétikai okok miatt készíttet valaki koronákat, ha nem elégedett valamely foga vagy fogai színével, esetleg formájával.

elszíneződött, kopott fogak felső, nem túl fehér,
természetes színű restaurálás

Sokan attól tartanak, hogy a fog talán elromlik a korona alatt. Ez így nem igaz, de előfordulhat abban az esetben, ha a fogorvos vagy a technikusa alapvető hibát vét.Ha a korona cseréjekor kiderül, hogy a fog teljesen tönkrement, akkor egészen biztosan bő korona készült, azaz nem zárt a fognyaknál, így bármi alákerülhetett, tönkretéve így a fogat.

Leggyakrabban ez úgy fordulhat elő, ha a fog előkészítésekor, azaz a fog koronához történő csiszolásakor a fognyak kerülete kisebb marad, mint a fogkorona valamely felette álló része szaknyelven alámenős marad, így logikusan már csak olyan koronát tud a fogtechnikus készíteni, amely vagy nem képes a helyére csusszanni, vagy bő lesz a fog nyakánál.

Ha fogorvos-fogtechnikus páros összeszokott precíz munkát végez, úgy hosszútávon, 10-15 évig is tartó, jól működő és esztétikus koronákat készít.

Precízebb előkészítést igényel a vállas koronák készítése. Ezeket alkalmazva elkerülheto az ínyszél alatti bizonytalan koronaszél, a fogtechnikus egy jól látható vállra helyezi a korrekt koronazárást, így az íny nem színeződik el, s az végeredmény is sokkal szebb lesz.

Manapság anyagát tekintve a leggyakoribb korona típus a fémre égetett porcelán. Hátránya, hogy a kerámia mögött lévő fémalap nem engedi a porcelán valós színének érvényesülését. Előnye tartóssága a fém merevítés miatt.

A legkorszerűbb koronák, hidak circoniumoxid vázra készülnek CAD-CAM eljárással, azaz számítógépes letapogatás útján nagy pontossággal gép faragja ki a vázat. A váz nem fémszínű, hanem fehér, így a rákerülő porcelán transzparenciáját nem befolyásolja hátrányosan. Ezt az anyagot vagy aranyvázat használnak fémallergia esetén. Hátránya, hogy költségesebb, mint a hagyományosan készült híd.

fogászati árakról, és egészségkártya fizetési módokról bővebb felvilágosítást árlistánkban kaphat.

Kapcsolódó oldalak: