Kis fekete csíkok a fog rágófelszínén

Tisztelt  “Fogdoki” !

Jó ideje kis fekete vagy barna pötyiket ill. csíkokat látok az alsó hátsó fogaim tetején. Nem fájnak, tőlem elférnek ott, de azért nyugtalanít, hogy nem lesz.e baj, ha elhanyagolom ezt.Kedves Valaki!

A kis pötyik legtöbbször nem okoznak problémát. A rágófogak anatómikus barázdáinak mélyén kialakult elszíneződések ezek. Mindenképpen ellenőríztetni kell. Ha a fogorvos szondája nem tapint felpuhult szuvas részt nincs vele gond. Ha a doktor úgy látja, hogy túlságosan mély a barázda, akkor javasolhatja, hogy kis tisztogatás után a barázdát lezárja, ezt leginkább a tömőanyagok flow tipusával oldják meg. A higas anyag kitöltve a kezdödő mélyedést, nem engedi, hogy oda ételmaradék rakodjon, amely nehezen tisztíthatósága miatt esetleg fogszuvasodást okozna.

Nem is túl ritkán, még a fogorvos is meglepődik, hogy az ilyen barázdazárások során milyen mély szuvasodásba esik bele a tisztogatás során. Ilyenkor érzéstelenítés után sajnos valódi fogtömésbe megy át a kezdeti kis problémának látszódó kezelés.