UV-fényrekötő / amalgám tömések

Amalgám tömések

Ezüst, vas és higany tartalmú, nagy szilárdságú, így igen tartós tömések. Igazi hátrányuk a nem megfelelő esztétikai hatás sötét színük miatt.

Ha a fogorvos nem ügyel a tömőanyag keverésénél annak ideális arányaira, úgy az idő előtt zsugorodik, s így a tömés mellett másodlagosan újra kialakul a fogszuvasodás.

Egyre több szó esik az amalgám tömésben lévő higany káros mérgező hatásáról, amelyet speciális műszerekkel mutatnak ki, bár megjegyezném, hogy sok halfajta elfogyasztásakor lényegesen több higany jut szervezetünkbe.

Természetesen haladnunk kell a fejlődéssel, ma már senki nem akar amalgámtömést a szájába, joggal szeretne mindenki esztétikus tömést készíttetni.

A megoldásra széles paletta áll rendelkezésre.

UV-fényre kötő tömések

Az UV-tömés legnagyobb előnye a kitűnő esztétikai hatás, épp ezért lehet kitűnően alkalmazni a frontfogak restaurációjánál.

Fontos, hogy a tömés és a fog közé szigetelő réteg, alaptömés kerüljön, mert ennek elmulasztása esetén fogelhalás alakulhat ki.

A szuvas részek eltávolítása után speciális savval megmaratják a fog töméssel találkozó felszínét. Az így kialakult mikroszkopikusan egyenetlen felszínre ragasztó (bond) kerül. Ezt néhány másodpercig polimerizáljuk az uv-fénnyel, majd az üregbe kerülhet a tömőanyag is. Ha túl mélyre kell tömni, a biztonságosabb kötés miatt jobb, ha az orvos több rétegben viszi be az anyagot.A köznyelv gyakran porcelán tömésnek nevezi helytelenül, inkább műanyag tömésnek nevezhető.

A porcelán tömést vagy a szaknyelv szerint kerámia inlay-t a fogtechnikus készíti a fogorvos gondos előkészítése után a kitisztított és az irányelvek szerint elkészített üregről vett minta után.)

A fényre kötő tömések széli záródása pontos lehet, ha a fogorvos megfelelő műszerekkel gondosan políroz. Így már csak az anyag természetes zsugorodása okozhat pontatlanságot. Ezért jobb, ha az orvos inkább a drágább, de jobb minőségű anyagokat használja.

Erősen kilyukadt felső frontfog Restaurálás után

Hátsó őrlőfogakba is alkalmazható, bár nem olyan tartós, mint az arany vagy ezüst alapú tömések.

E töméseknél leggyakrabban felléphető probléma, hogy a fog elhal, színe besötétedik, s fájdalmasan megduzzad. A fogorvos legtöbbször megelőzheti a bajt, ha megfelelő minőségű és vastagságú alapozó tömést helyez az UV-tömés alá. A fogelhalás gyakrabban fordulhat elő, ha a szuvasodás mély, így a tömés megközelíti a fogbélkamrát. Ilyenkor jobb, ha fogtechnikus által készített inlay-t (kerámia, arany vagy kompozit) ragasztunk be.

Kapcsolódó oldalak: