Implantátum híd védelmére

Tisztelt Doktor Úr!

Bal oldalt lent a szemfogam és a hátsó fogam közt három fogam hiányzik. A fogorvosom szerint egy implantátumot kellene beültetni a két fog közé, hogy el ne törjön a híd, ha pótoltatni akarom. Ez így többe kerülne, csakugyan olyan fontos-e az implantáció?

J. Ferenc


Kedves Ferenc,

Betegeinknek felvázoljuk a drágább és a költségkímélőbb megoldásokat is.

Az Ön esetében lehetőség lenne, a hiányzó fogak helyére három implantátumra három koronát tenni, ez a legkomfortosabb, de a legdrágább is. A következő lehetőség két implantátumot három tagú híddal összekötni, előnye, hogy nem kellene a fogakat csiszolni.

A fogorvosa által javalt megoldás is korrekt, bár szempont, hogy implantátumot lehetőleg ne kössünk össze saját foggal, mert más a rugozása mind a kettőnek. Megfigyelés azonban, hogy, ha az implantátumok, vagy a fogak száma túlsúlyban van az adott hídon belül, úgy statikailag általában nincs probléma. Nem helyes például egy fogat egy implantátummal összekötni.

Ha erőteljes, nagyon stabil két fogra tesszük rá az Ön esetében az öt tagú hidat, az is működhet évekig, de biztos túl nagy terhelés jutna a fogakra, s ez a nagyobbik baj, nem csak a törés veszélye.