Fogkő, ínygyulladás

A fogak egyenetlen felszínén megtapadó baktériumokat tartalmazó masszát plakknak hívjuk . Ezeket 48 órán belül egy alapos fogmosással eltávolíthatjuk.

Ha a fogmosás túl gyors, vagy nem alapos, esetleg elmarad, úgy a nyálból kiváló krisztalloidok a plakkokban elmeszesednek, így fogkövet alkotnak.

Nagy kiterjedésű fogkő lerakódás

Az alapos fogmosás közel öt percig tart, s csak akkor érzékelnénk, hogy milyen hosszú is ez, ha egyszer valóban mérnénk az időt. A fentiekből következik, hogy nem a napi háromszori fogmosás a döntő, hanem, hogy naponta legalább egyszer, de alaposan, lehetőleg este mossunk fogat, a többi, napközbeni, gyors tisztításra inkább az üde lehelet miatt van szükség.

Hozzá kell fűznünk, hogy a fogkő kialakulásában nagy szerepe van a familiáris, örökletes tényezőknek, s a dohányzásnak is.

A fogkő kialakulása igen veszélyessé válhat. Az általa kialakult betegségek talán még nehezebben gyógyíthatók, mint a fogszuvasodás.

Először is kialakul az ínygyulladás, vérző, kellemetlen leheletet okozó, kissé duzzadt vöröses íny látható a fogak nyaka mentén, mely nem tapad rá a fogakra tökéletesen, így előbb kisebb, később egyre mélyülő tasakok alakulnak ki.

Miután ez egyre nehezebben tisztítható a gyulladás ráterjed a fog gyökere melletti csontállományra, annak leépülésével kialakul a rettegett ínysorvadás. Hosszú távon a fogak meglazulnak, s esetleg már csak a foghúzás segít. Mindezen veszélyeken túl a fogkő esztétikailag is igen zavaró, sötét elszíneződést mutat a fogakon. Leggyakoribb lerakodási helye az alsó frontfogak belső felülete, valamint a felső őrlőfogak arc felőli oldalán, mivel itt vannak legnagyobb számban a nyálmirigyek kivezető nyílásai.

A kialakult fogkövet tökéletesen házilagosan nem lehet eltávolítani, irány tehát kedvenc fogorvosunk.

Kapcsolódó oldalak: