Ha fáj a fogam

Ez főleg attól függ, hogy mikor és mitől kezdett el fájni.

Amennyiben valamilyen külső inger, mint például csokoládé, vagy egy korsó hideg sör váltja ki a hirtelen fájdalmat, s ez amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is múlik el, úgy kerüljük az erős ingereket, s minél hamarabb tömessük be lyukas fogunkat.

Előfordulhat, hogy az előbbi pontban leírtakhoz hasonló jellegű fájdalmat nem egy szuvas fog okozza, hanem a fognyak kopása. Miután azt már nem védi a fogzománc, az így kialakult fognyaki érzékenység okozza a fájdalmat. Gyakran az erős és helytelen irányú fogmosási technika az ok. Sajátítsuk el a helyes, körkörös mozgású fogkefe használatot, s próbáljuk meg valamely sensitiv családhoz tartozó fogkrém használatát. Ha ez néhány hónap alatt nem hoz eredményt, s a fájdalom már nagyon zavaró, úgy a kikopott fognyakat ugyanúgy töméssel kell ellátni, mintha az lyukas lenne.

Ha a korábbiakban leírt ingerek hatására kialakult fájdalom nem múlik el gyorsan, hanem a fájdalom tartósan gyötör, főleg ha éjszakai nyugalmunkat zavarja meg, úgy szinte biztosak lehetünk, hogy a fogszuvasodás elérte a fogbélkamrát, s úgynevezett pulpitiszes roham gyötör minket. Klasszikus népi gyógymód szerint befőzési szalicilt kell a lyukas fogba helyezni. Ez nem valószínű, hogy segít, esetleg felmarhatjuk az ínyünket is. Néha segít valamilyen mentolos cukorka szopogatásának hűsítő hatása. Fájdalom csillapítókat csak kb. 6 óránként javasolt fogyasztani.

Ha a fájdalmat hideg inger nem, hanem csak meleg hatás vagy nyomóhatás váltja ki, már sokkal nagyobb a baj. A gyulladás előrehaladottabb állapotban van, s ráterjedt már a fog tartó- szerkezetére is. Innentől kezdve bármelyik nap előfordulhat, hogy a fog mellett az íny alaposan fel is dagad. A kezdeti órákban, ha valamilyen hideg külső borogatás alkalmazunk (pl.: fagyasztott borsóval töltött nejlon, hideg tejeszacskó, stb.), úgy nagy mértékben csökkenthetjük a duzzanat mértékét és fájdalmainkat.

Néhányan még ezeket a nehéz napokat is elviselik fogorvosi beavatkozás nélkül. Szervezetükben a foggyökerek csúcsán időzített bombák, gócok alakulnak ki. Ezek időnként újra berobbannak, és súlyos gócbetegségeket okozhatnak.