Lilás elszíneződés a korona szélen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Néhány éve készült porcelán koronáim, s az ínyem határán lilás elszíneződés látszik, ami nagyon zavaró, s gyakran vérzik fogmosáskor is.  Lehet-e ezen segíteni. Előre is köszönettel J. Kriszta


Kedves Kriszta, természetesen látnunk kellene a problémát, de valószínű, hogy a korona széle túl mélyen vagy vastagon befurakszik a fog és az íny közé, s így gyulladást tart fenn, ami indokolja a zavaró lilás színt és a vérzékenységet.

A probléma sajnos csak a korona cseréjével oldható meg.  Legkorrektebb olyan koronát készíteni, amely a fog nyaki részén kialakított kis vállra fekszik fel (vállas csiszolás), így biztos nem iritálhatja az ínyt.  Nagyon pontos munkát igényel, hogy esztétikailag is megfelelő legyen. A hátsó fogaknál ez a váll kerülhet az ínnyel egy magasságba vagy akár kicsit feljebb is, de a front részen egy lehelettel az íny alá kell kerüljön, hogy az rejtse a széli záródást, de még éppen ne nyomja meg az ínyt . Ezeket a kialakításokat nagyító alatt érdemes végezni, magam egy nagyító szemüveget használok e célra.